;
               
Olcsóbban
Nyomda
Munkáinkból
Szótár
Árak
Kapcsolat
SoLike
Mitől lehet nagyon drága egy piaci kitekintés?
Az elmaradt eredménytől!


A TERVEZÉSÉTŐL:
Elsőre talán könnyűnek tűnik egy szórólap tervezése, igazából viszont komoly tipográfiai tudás és emberismeret (ügyfélszokások, ügyfélreakciók ismerete) szükséges hozzá! Haver vagy egy "nyolcadikos" már felületes programismeret birtokában is képes színes, jópofa dolgokat eszkábálni egy üres felületre. Többen hajlamosak azt gondolni, hogy csak mert a kis hang a fejükben önmegvalósításra buzdít attól azt a szórólap olvasója a megfelelő reakcióval fogja értékelni. HÁT, NEM! Mondjuk ki! Minden anyuka szépnek tartja a kisbabáját, pedig hát van közöttük egy-két "tényleg Ő volt a leggyorsabb?" kategória. Nos, a legtöbb vállalkozó pontosan ugyan így érez a saját termékével vagy szolgáltatásával. Ha nem engedi, hogy egy hidegfejű és -főleg- felkészült ReklámGrafikus öltöztesse fel, Önt is csak megmosolyogják majd az idegenek.

Feltüntessük-e a logót a szórólapon?:
Tudom, hogy ezzel sokaknál kihúzom a gyufát, de ettől még tény, hogy amíg nem PepsiKóla” addig ne erőltesse tulzottan!
Semmit mondó jelenléte ertékes felületet vesz el a szórólapból. Csak akkor hivatkozzon a tudatosítás alapjaira ha erre külön félre tett minimium 30 millió forintot. Egy logo elhelyezésének is szabályai vannak. Az első ilyen szabály, hogy nem szabad hozzá közel helyezni objektumokat. Ettől persze csak még több hely fogy és az Ön hiúságán kívül senkit sem tesz boldoggá.
A szórólaptól nem szabad azt az eredményt elvárni, hogy a cégét adja el, vagy akár a termékét, szolgáltatását. A szórólapnak saját magát kell eladnia. 3 másodpercen belül döntik el az "olvasók", hogy megtartanak e egy szórólapot vagy kihajítják. A logó, a cím és elérhetőségek nyugodtan a háttérbe szorulhatnak egy kicsit, hiszen a felcsigázott vásárló úgyis megtalálja, hogy felvehesse a kapcsolatot Önnel.


Regény vagy átlátható szöveges tartalom?:

Többször is megkérdőjeleztek, hogy miért fizessenek egy -szinte- üres szórólapért annyit, mitha teleírnánk hangzatos és nagyon ötletes szójátékokkal és akciókkal. Nem a festékért és a lefedett helyekért kéri el a grafikus a munkája árát. A jó grafikusnak az elvárt ügyfél reakció a portékája! Ha valamire igaz, akkor egy szórólapra teljesen: a kevesebb több! Mivel első ránézésre meg kell ragadni a figyelmet, nehogy a kukában végezze a drága nyomtatvány, nem szerencsés sok információval leterhelni a szemlélőt. Fontos, hogy érdekesnek lássák, de minden szolgáltatást nem kell felvonultatni, mert már nem lesz türelme végignézni.
A legfontosabb szöveges tartalom a fejléc, ami figyelemfelkeltő hatású és értékessé válik tőle a szórólap.
Ha felkeltettük a figyelmet, már a többi információ is érdekes lesz. Figyeljünk arra, hogy a szöveg elrendezése átlátható legyen. Nem írunk regényt, és szép-szép a folyóírás de ha csak nem az a célunk, hogy bukjuk a rosszabbúl látókat, inkább hanyagoljuk. Elég átláthatóan pontokba szedni a fontosnak szánt üzenetet.

A NYOMDAI GYÁRTÁSTÓL:
Egy szórólap ára több tényezőtől függ: a példányszámtól, papírtól és a használt színektől. Ezek a paraméterek külön-külön alakíthatók, így az árak lehetnek olcsóak, vagy ez egekbe is szökhetnek.
Már a Grafikai terv azaz a szórólap készítés alkalmával érdemes számolni ezekkel.
A színek száma:
Egy szórólap színeinek a száma is jelentős árbefolyásoló tényező. Egy szín használata a legolcsóbb. Itt nem csak a feketére, hanem bármely színre gondolhatunk. Színes szóróanyagot négy szín használatával érik el a nyomdák. Ez talán a legelterjedtebb a piacon. Különleges esetekben a négy színen kívül további különleges színek is használhatóak. Ilyenek pl. a márkához tartozó pantonszínek (t-online-magenta, Agip sárga...), vagy akár a króm arany használata.
A példányszám meghatározása:
A szórólap nyomdai előállításának költsége elsősorban a példányszámtól függ. Minél kevesebb szórólapra van szüksége, annál drágább lesz egy szórólap darab ára. Ez azért van, mert bizonyos nyomdai műveleteket mindenképpen el kell végezni akár száz, akár több tízezer példányszámú szórólapról is legyen szó. Ezért érdemes többféle példányszámra is ajánlatot kérni, így tisztán kivehető, mi éri meg jobban, esetleg érdemes-e többet nyomtatni.
A szórólap papírjának vastagsága és anyaga:
A papír vastagsága az időtállóságát, igényességének megítélését befolyásolja. Minél vastagabb a papír (grammban állapítják meg), annál kevésbé gyűrődik, és tapintása is kellemesebb, meggyőzőbb. Ezeket a tulajdonságokat tovább növelik az úgynevezett nemesítések mint pl a lakkozás a formalak vagy a fóliázás...stb. Ezek persze az árat is jelentősen növelik.
A szórólap alakja és nemesítése
Ha érdekesebbé szeretné tenni piaci kitekintését használjon hajtásokat, extra vágási formákat. Ehhez persze már profi grafikusra van szüksége egy egy jó Stanc műhely ami alkalmas tetszőleges alakú vágásokra. Bizonyos papírvastagság felett a hajtásoknál történő kikönnyítések is szükségesek. Itt oldható meg a domború vagy vésett nyomás illetve a leválasztható részeket is a Stanc műhelyekben perforálják.
Nos, ezek a műveletek jelentősen emelik a szórólap gyártási költségét ezért alacsony példányszámnál kifejezetten gazdaságtalan lehet.Természetesen ezeket csak a nem teljességre törő részletek.
Önnek nem kötelező kívülről ismernie.
Amennyiben a megfelelő szakembert választja, Önnek csak a megbízás a dolga és az elégedett mosoly gyakorlása.
Solving Team Fotó és ReklámGrafikai Stúdió
+3670 503 7511 - mail@solvingteam.com